Aké dôvody by vás mali prinútiť k tomu, aby ste včas vyhľadali urológa?

22. februára 2019

Lekár, ktorý sa špecializuje na liečbu ochorení urogenitálneho systému, sa nazýva urológ. Mnoho ľudí však nesprávne považuje urológa za čisto „mužského“ lekára a postavili ho do protichodnej úrovne gynekológie.

Urológ nie je lekár, ktorý sa zaoberá len všeobecným zdravím mužov. Takýto odborník, ktorý sa  špecializuje výlučne na mužské zdravie, sa nazýva andrológ. Urológ sa zaoberá nielen chorobami, ako je prostatitída, znížená potencia a mužská neplodnosť, ale aj ochoreniami, ktoré nie sú spojené so sexuálnymi charakteristikami. Takže sa môže stať aj vám, že vyhľadanie urológie bude predmetom vášho záujmu.

Včasný prístup je rýchle a účinné riešenie

Muži a ženy by mali navštíviť urológa najmenej 1-2 krát za rok, a to aj v prípade, ak nepociťujete žiadne zdravotné komplikácie, prevencia je predsa základ.

Žiaľ v našej krajine je kultúra preventívnych vyšetrení medzi občanmi extrémne nízka. Mnohí muži a ženy považujú návštevy lekárom za stratu času. No zdravotné štatistiky naznačujú obrovský problém.

Keď nie je priestor pre zanedbanie žiadnej maličkosti

Podľa niektorých údajov má vo veku 40 rokov takmer každý druhý človek zápal prostaty a osoby staršie ako 50 rokov majú často už chronickú prostatitídu, ochorenie, ktoré je ťažké liečiť z dôvodu zanedbania patologických procesov.

Prevažná väčšina urologických ochorení zistených v strednom a neskoršom štádiu sa dá ale ešte veľmi dobre liečiť. Vyžaduje si to ale preventívnu starostlivosť, ktorú by ste okrem plánovanej obriezky mali riešiť spolu s dobrým urológom.

Bolesť, o ktorej by ste ani nepovedali, že môže súvisieť s návštevou urológa

Bolesť chrbta, najmä v bedrovej oblasti, môže naznačovať prítomnosť zápalových ochorení obličiek. Je to vážny príznak, ktorý si vyžaduje okamžité opatrenia. Osobitná pozornosť by sa mala venovať tlakom a ťahom bolesti. Ak sú bolesti podobného charakteru častejšie a nevyriešili to iné opatrenia, možno je čas na návštevu urológa. Žiadny lekár vám predsa ublížiť nechce.

Daj vedieť svojím priateľom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


*